Bediening - Werk en Roeping

Homepage Bethel Zeist

bediening werk


Een makkelijke enquête om in te vullen.

Het gaat over de bediening werk.Vanuit deze bediening Werk hebben we een enquête opgezet over geloof en werk, We willen de gemeente daarover raadplegen, geeft ds. Jan Scheel-Goedhart aan.
U helpt hem heel bijzonder om deze enquêin te vullen . Dus van harte aanbevolen

Nieuwsgierig?........ongetwijfeld, klik daarom op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 

Waarom een bediening ‘werk’?
Voor veel mensen speelt ‘werk’ een belangrijke rol in het dagelijks leven. Je bent er een groot deel van je tijd mee bezig, je geniet van je werk of ziet er tegenop, je zoekt ernaar of het werk gunt je geen rust. Zo brengt werk voor iedereen andere vragen mee – vragen die kunnen gaan over wat het voor je werk betekent dat je gelooft, of veel algemenere vragen over wat voor jou goed werk zou zijn.
In de Bethelwijk geloven we dat God ons ook de weg wil wijzen in de dingen van ons dagelijks werk: dat wie christen is, dat niet alleen is wanneer hij of zij op zondag in de kerk komt, maar in heel het leven. Er zijn echter geen pasklare antwoorden op de vraag wat dat betekent, omdat ieder soort werk en iedere baan weer eigen vragen meeneemt.

Met de bediening ‘werk’ willen we over die vragen doordenken en in de gemeente structuren opzetten die ons helpen om elkaar en anderen in ons dagelijks werk te helpen. Dat kan van alles zijn: een bijeenkomst om over werkdruk door te praten, over wat het betekent om veel van huis te zijn, om leiding te geven op je werk, om verantwoordelijkheid te hebben voor een eigen bedrijf, om na te denken over armoede en werkeloosheid, of over vragen die specifiek jou als leraar, verpleegkundige, financieel specialist of welk ander beroep dan ook aangaan.

Wat doet de bediening ‘werk’?
De bedoeling van de bediening ‘werk’ is dus om mensen te helpen om te verstaan wat het in de context van hun dagelijks werk betekent om een weg met God te gaan. De invulling daarvan krijgt langzamerhand steeds meer vorm, bijvoorbeeld in de volgende concrete ideeën:
- De eerste woensdag van november is traditioneel de zogeheten dankdag voor gewas en arbeid. Die dag gebruiken we in het bijzonder om God te danken voor het goede dat we in het voorafgaande jaar in ons dagelijks werk en in de voorspoed die daaruit voortvloeide, ontvangen hebben. Dat doen we met een kerkdienst, die om 19.30 begint. Dit jaar organiseren we na afloop van die dienst een ‘werkborrel’, om informeel in gesprek te gaan over onze eigen ervaringen met ons werk in het voorbije jaar.
- We gaan aan het werk met kringmateriaal en gespreksvragen om het onderlinge geloofsgesprek rond het thema ‘werk’ in de gemeente te ondersteunen.
- Er is een denktank die regelmatig bij elkaar komt om na te denken over vragen die raken aan ons dagelijks werk.
- We denken na over manieren om ‘vraag’ en ‘aanbod’ van werk in de gemeente bij elkaar te brengen. Er zijn diverse mensen met een eigen bedrijf in de gemeente, die wel eens ondersteuning kunnen gebruiken – en er zijn anderen die zonder werk zitten. Zouden we daarin elkaar niet tot een hand en een voet kunnen zijn?
- Wanneer jij zelf te maken krijgt met vragen die raken aan het thema ‘werk’ – carrièrekeuze, ontslag, conflicten, burnout, enzovoorts – kan je altijd contact met ons opnemen via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Voor alle ideeën over de invulling van de bediening ‘werk’, of over een activiteit rond het thema ‘werk’ die jij interessant zou vinden, kan je natuurlijk ook altijd contact opnemen.

Wie doen mee in de bediening ‘werk’?
In principe kan iedereen die op één of andere manier met het thema ‘werk’ te maken heeft, meedoen met de bediening ‘werk’. Er is een kleinere groep vanuit de gemeente die regelmatig bij elkaar komt om na te denken over het thema en over mogelijkheden om in de gemeente meer aandacht aan het thema ‘werk’ te geven. Deze groep bestaat uit:
.
- Cees Bourgeois 

Geïnteresseerd in de verhouding tussen geloof en je taak in je leven. Werkzaam geweest in onder andere het bedrijfsleven, maar nu zonder betaald werk. Ik ben benieuwd of er nog meer mensen in de gemeente zijn die de gevolgen hiervan een plaats weten te geven.
- Geertje Vos-Leemhuis – Zelf heb ik periodes van werken afgewisseld met periodes van (ongewild) niet werken. Momenteel ben ik werkzaam op HR bij Stichting Halt. Ik houd mij daar o.a. bezig met verzuim. Ik zie dat mensen uitvallen door burn-out, ik zie de dingen waar mensen tegen oplopen in werk, maar ik zie ook wat werk voor mensen betekent. Daarnaast ook het besef wat het is om geen werk te hebben of om, door allerlei omstandigheden, niet meer te kunnen participeren op de arbeidsmarkt. Persoonlijke vragen over Gods doel met mijn leven en christen zijn in mijn werk. Het thema ‘werk’ ligt dicht mij, daarom doe ik mee in deze bediening.
- Albert Jan Heitink
- Ada Vader
- Mieke Faber
- Peter Verboom
- Wouter Harbers
- Wouter en Heleen de Man

Waar kan ik meer informatie vinden?
- In 2012 heeft de Protestantse Kerk in Nederland een brochure uitgebracht over het thema ‘werk’: Wij en ons werk http://www.protestantsekerk.nl/actueel/Nieuws/nieuwsoverzicht/Paginas/Wij-en-ons-werk.aspx.
- Op 19 april 2016 was een groep gemeenteleden uit de Bethelwijk te gast bij het Jacobidebat in Utrecht met Ben Tiggelaar. Eerder in 2016 schreef hij het boek Mooi werk. Een digitaal exemplaar daarvan is hier  te downloaden  http://www.tiggelaar.nl/mooiwerk
- Tim Kellers boek Goed werk gebruiken we in de bedieningsgroep om verder na te denken over het thema werk. Bestel het boek en lees met ons mee! Of blader door de artikelen op de website http://www.theologyofwork.org, die veel van Kellers gedachtengoed weerspiegelen.

 Terug naar Home en Nieuws

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

A- A A+

Agenda

zondag 4 oktober
Ds G.H. Fredrikze

zondag 4 oktober
ds. F.G. Immink

zondag 11 oktober
Ds R. de Koning Gans

zondag 11 oktober
ds. R. de Wit

zondag 18 oktober
Ds G.M. van Meijeren

Kerkdiensten

Zie het rooster
Beluister onze kerkdiensten


Bethelnieuws

Verschenen edities

Nieuws

Bekijk hier het overzicht


Activiteiten


logo WSZ


Foto's

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Open Gemeente zonder tekst Bethel Zeist open naar God, naar elkaar en naar buiten