Nieuws

Homepage Bethel Zeist

28-06-2019

Het is niet alledaag dat muziekvirtuoos, ons gemeentelid Wouter Harbers het orgel bespeelt. Aan hem het verzoek over zijn orgelspel van deze morgen iets te vertellen.

Muziek Avondmaalsdienst zondagochtend 30 juni
Vanuit de liturgiecommissie kwam de vraag of ik de muzikale invulling van deze dienst wil toelichten. Dat doe ik graag: tijdens deze dienst volg ik het ‘muzikale patroon’ van een dienst in de tijd van Bach.
Voor de dienst speel ik een bewerking van het lied ‘Schmücke dich, o liebe Seele’. Bach bewerkte dit lied in Cantate 180 speciaal voor de avondmaalsviering. Een stukje tekst uit dit lied: ‘De Heer, vol van heil en genade, nodigt je heden uit als zijn gast. Hij die de hemel kan besturen, wil zelf in jou wonen.’ Een mooi detail: ‘Schmücken’ betekent ‘versieren’: dat heeft Bach hier wel heel letterlijk genomen, met een melodie met allemaal trillertjes en kleine versieringen. De meditatieve sfeer past goed bij de sereniteit van het Avondmaal.
Tijdens de viering van het Avondmaal speel ik koralen uit het Orgelbüchlein van Bach. Dit ‘orgelboekje’ schreef Bach speciaal voor de zondagen. De melodieën zullen niet meteen herkenning oproepen, maar ik speel o.a. ‘Ich ruf zu Dir, Herr Jesu Christ’ en ‘Jesu, meine Freude’.

Tijdens de collecte speel ik Bachs beroemde bewerking van ‘Jesus bleibet meine Freude’. Een luchtige melodie (herdersdans) komt steeds terug, zoals een refrein. Daartussen weeft Bach het lied ‘Jezus zal mijn vreugde blijven, balsem voor mijn hart, en troost; (…) Daarom zal Jezus altijd in mijn hart en nooit uit mijn ogen zijn.’ Mocht de collecte lang duren dan speel ik ‘m twee keer, want Bach herhaalt ‘m zelf ook in Cantate 147.
Tijdens het verlaten van de kerk speel ik een ‘Gigue’ van Bach: het stuk begint met een lichtvoetige éénstemmige melodie, die vervolgens wordt overgenomen door een tweede, derde en vierde stem. Alles past mooi in elkaar, ook als later het pedaal erbij komt, als een soort mega-canon. Zo gaan we ‘vrolijk’ de kerk uit met een Fuga, zoals Bach zelf de dienst ook altijd afsloot met een Fuga op het orgel.


terug naar Home

A- A A+

Agenda

Sunday 21 July
ds C.M.A. van Ekris

Sunday 21 July
ds H.E. Dankers

Sunday 28 July
Dr F.G. Immink

Sunday 28 July
ds. I. Hoornaar

Sunday 4 August
ds. N. de Boo

Kerkdiensten

Zie het rooster
Beluister onze kerkdiensten


Bethelnieuws

Verschenen edities

Nieuws

Bekijk hier het overzicht


Activiteiten


logo WSZ


Foto's

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Open Gemeente zonder tekst Bethel Zeist open naar God, naar elkaar en naar buiten