Bethel in Jeruzalem

Bethel in Jeruzalem

Bethel in Israël ….
‘Troost, troost Mijn volk.’
Met deze tekst uit Jesaja werd Corrie van Maanen in 1990 uitgezonden naar Jeruzalem, door Near East Ministry en de-toen nog-Hervormde Patijnwijk te Zeist, nu de Bethelwijk.

Corrie is werkzaam in de thuiszorg onder Russische Joden. Dit werk wordt gecoördineerd door de ICEJ, International Christian Embassy Jerusalem. Deze Russische Joden zijn in de afgelopen ruim twintig jaar thuis gekomen in Israël (Aliyah). Mensen met hoop en verlangen, met de uitdaging van een nieuwe start, maar ook mensen die zwaar geleden hebben in de tweede Wereld Oorlog 1940-1945, de Holocaust overlevenden. Dit verhaal van de oorlog en het lijden dat de Joden in Rusland hebben meegemaakt, is nauwelijks gehoord en heeft nog nauwelijks een stem gekregen. Juist onder deze overlevenden komt veel ernstige ziekte voor.

Het pensioen dat zij in Israel ontvangen is niet toereikend voor de hoge kosten die dit met zich meebrengt. Er is veel verborgen armoede onder deze groep mensen. Honderdduizenden Joden uit de hele wereld hebben afgelopen jaren Aliyah gemaakt naar Israël, maar niet iedereen lukt het een nieuw bestaan op te bouwen. Soms veroorzaakt de ontworteling grote eenzaamheid en heimwee. Wanneer er ziekte is, handicap of ouderdom, valt het niet mee om een nieuwe taal te leren en een sociaal netwerk te vormen. Dan kan het dagelijks leven mensen zwaar vallen, armoede kan een gevolg zijn. Specifiek voor de groep Russische Joden voelt Corrie zich geroepen om door praktische thuiszorg onder hen troost te brengen, hulp te bieden waar het in haar vermogen ligt.

Behalve het geven van praktisch zorg, is Corrie bereid om deel te hebben aan hun leven. Samen een kopje thee drinken, luisteren naar de verhalen van wat hen bezighoudt. Vaak gaat het over vroeger. Het meevieren van een verjaardag en de Joodse feestdagen. De bron waaruit zij put om dit al zoveel jaren te mogen doen is Gods liefde, een onuitputtelijke bron. Het is voor ons als Bethelwijk gemeente een voorrecht om samen betrokken te zijn bij Israel, onze oudste broer, door wie wij zoveel (hebben) ontvangen. Onze relatie met Israel mag ons persoonlijk geloof versterken. En God belooft ook nu nog te zegenen wie Zijn volk zegent. Het werk van Corrie wordt gesteund door een TFC (Thuis Front Commissie). Namens de Bethelwijk zijn daarbij betrokken: Eliséba Catsburg en Rien van de Glind. Het werk van Corrie wordt (ook financieel) gedragen door een brede kring van nieuwsbrieflezers en de Bethelwijk. Ook is er ondersteuning vanuit de GZB.

Eliséba Catsburg
Eliséba Catsburg
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Rien van de Glind
Rien van de Glind
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0306952075
Open Gemeente zonder tekst

 Bethel Zeist

 open naar God,

 naar elkaar

 en naar buiten